Ta KOMMUNIKASJON OG SELVLEDELSE - få bedre resultater
Kurs og studier Om oss Coach Historier Ofte stilte spørsmål Gratis råd Innlogging

Er balanse mellom jobb og privatliv mulig – og ønskelig?

Kan andre kjenne seg igjen i og bli inspirert av min utvikling? Jeg tror det. Vi må jobbe med oss selv før vi kan jobbe med andre, kjenne det på kroppen, gjøre det og leve det.

Work-life balance

Jeg valgte det som mange kaller Work-life balance for min oppgave. Eller balanse mellom karriere/jobb og egentid/privatliv. Mange vil kjenne seg igjen i problemstillingen.

Som en del av studiet for å bli sertifisert coach har jeg utfordret meg selv til å være mer aktiv i sosiale medier. Det medførte at et innlegg jeg skrev om å feriere alene ble plukket opp og førte til et stort radiointervju.

Jeg har hatt flere jobber som mellomleder og toppleder og har følt på kroppen at det er utfordrende å finne balansen mellom jobb og egentid. Ansattes forventninger til min fysiske tilstedeværelse, raske tilbakemeldinger på e-post og tilgjengelighet for en prat kom ofte i kollisjon med mitt behov for å få unna arbeidsoppgaver, fleksibilitet og et skille mellom jobb og privatliv.

Det å stadig sette andres behov foran sine egne går ikke i lengden

Mobilen er alltid med oss og det tikker inn e-poster, telefoner og meldinger til alle døgnets tider. «Skal bare» sjekke noe kjapt, svare på noe, gi en beskjed. Vi streber etter å være så tilgjengelige, men kanskje vi snarere blir utilgjengelige? Det har blitt mer vanlig å arbeide på hjemmekontor, fra hytta eller andre steder. Økt fleksibilitet har mange fordeler, men det å ha jobben med seg overalt kan være medaljens bakside. En slik måte å jobbe på krever bevisste valg knyttet til balansen mellom karriere og egentid. 

Den j…. jobben!

Det ble en vekker da barna mine begynte å omtale jobben min som «den jævla jobben». Her må jeg gjøre noen grep!

Samtidig er det ikke så lett å endre på tillærte mønstre, vaner, verdier og overbevisninger. Har jeg en ubevisst strategi som ikke er hensiktsmessig? Kan jeg gjøre noe med det? Refleksjon rundt tidligere jobber ble bakgrunnen for denne oppgaven.

Hva gjør de som mestrer det å skape en god balanse mellom karriere og egentid? Hva gjør de som jeg ikke gjør? Hva vil det gi meg når jeg har laget en ny strategi?

Å finne en ny metode

På skolen jobbet vi grundig med oss selv for å kartlegge tanker og handlingsmønstre. Oppgaven innebar også dybdeintervju med to personer, hvor jeg valgte to som jeg opplever har den balansen jeg ønsker meg.  

Hva tror, tenker og gjør de annerledes enn meg? Hva er forskjellen som utgjør forskjellen?

En modell er et mønster av hvordan noe fungerer

En sentral tanke bak modellering i NLP* er at ekspertise og suksess kan dekodes og læres gjennom å studere hvordan vellykkede mennesker tenker, handler og kommuniserer. Formålet med en slik modell er å forstå de underliggende prinsippene og strategiene som driver suksess, slik at de kan overføres og anvendes av andre for å oppnå lignende resultater.

Hva mer er jeg enn en leder?

  • Pliktoppfyllende.
  • Mor.
  • Introvert.
  • Behov for egentid (som oftest ble ignorert).
  • Stor arbeidskapasitet.
  • Vil alle vel.

Jeg har ikke hatt ambisjoner om å bli leder eller oppnå bestemte posisjoner. Veien har blitt slik gjennom å legge ned stor innsats, levere gode resultater og være en som kolleger og ledere kan stole på.


Hva er egentid for meg? Hva er det for deg?

Egentid er å prioritere tiden til egen aktivitet som gir påfyll. For meg - først og fremst alenetid.
Det kan også være sammen med andre hvor vi gjør aktiviteter som gir påfyll og tilfører energi. Hva er det for deg?

Jeg har reflektert over hvorvidt egentid også inkluderer tid sammen med barna og har forstått at det varierer ut fra innhold og aktivitet. Tiden sammen med barna verdsetter jeg utrolig høyt. Jeg har kommet frem til at jeg i stor grad setter barnas behov foran mine egne. Det betyr oppgaver og tilrettelegging og derfor er ikke tid med barna automatisk egentid på samme måte som for eksempel tid sammen med venninner.

Hvor får vi energi fra?

Det er individuelt, oppfordringen er derfor å lage en liste for deg selv.
Er det yoga, spa, museum, kafé, styrketrening, konsert, skogen, bøker, butikker, sove, spise, studere, jobbe med selvutvikling.
Får du mer energi alene eller sammen med andre? Dette kan også være en balanse.

«Fuck work - life balance, if there is not more life than work, you don`t have a life».


Strategi for å balansere karriere og egentid

Arbeidsdagen er over, men ettermiddag og kveld hjemme preges av e-post, meldinger og telefoner. Jeg må finne ut av min tilgjengelighet, min atferd, min respons – altså min strategi for hvordan jeg agerer når det plinger fra jobb i mobilen om kvelden.

Jeg ble stresset på en negativ måte, men gjorde valg på om det hastet eller kunne vente. Det ble ofte til at jeg svarte på det meste…

For de jeg intervjuet var situasjonen hjemme om kvelden veldig lik min, men deres reaksjon var annerledes. De ble ikke negativt stresset, men så på varslene som noe spennende, viktig eller en mulighet.

Gjennom arbeidet med oppgaven ble jeg bedre kjent med meg selv på mange områder. Noen av oppdagelsene var krevende, men alle ga meg innsikt som jeg kan bruke – både å anerkjenne det jeg trives med, og innsikt i det jeg har lyst til å endre.

Verdier

Verdier er hva som er virkelig viktig for oss. Verdier er våre ledestjerner som danner grunnlaget for livsvalg. Verdier kan være avgjørende for vår personlig og profesjonelle suksess.

Mine verdier er frihet, kjærlighet, trygghet og respekt. De gjelder både i livet generelt og på jobb.

Vet du hva dine verdier er? Dette er et spennende tema å jobbe med på studiet og skaper en solid grunnmur for målsetting, prioritering og valg.


Kjenner du deg igjen?

Skvisen jeg sto i ble tydelig: Jeg prioriterte bort meg selv og egentid for å kunne være en god leder og en god mor.

Åpenbar oppskrift på utbrenthet, ser jeg i ettertid…
 
Å jobbe bevisst med meg selv etter denne innsikten har vært både inspirerende og motiverende. Det førte til følelser av å ikke strekke til, ikke mestre, fordi det alltid var kamp om tid og tilstedeværelse. Jeg lot andres behov komme først.


Hva nå?

  • Nå prioriteres aktiviteter som gir egentid og påfyll daglig, det er ikke så mye som skal til.
  • Nå tas aktive, gode valg for meg selv og at jeg bevisstgjør for meg selv når jeg faktisk gjør det.
  • Nå brukes kalender eller bok for å dokumentere og ansvarliggjøre meg selv. Det krever utholdenhet å innarbeide nye vaner.


Mitt liv, mine resultater

Ved å ta hensyn til meg selv og mine behov skaper jeg mer overskudd, noe som igjen kommer familien, kolleger, og arbeidsoppgavene til gode. Økt trivsel og overskudd fører til flyt og balanse i hverdagen. Når jeg er i flyt er jeg effektiv, får oppgaver unna og jeg vil også håndtere avbrytelser på en bedre måte når det kommer varsel på telefonen etter jobb. 
Økt overskudd vil også gi mer jobbengasjement og faglig interesse.

Nå velger jeg selv om jeg har på varsler på mobilen og når jeg sjekker de ut. Jeg velger selv om jeg multitasker eller ikke. På denne måten kan jeg fjerne stressreaksjonen jeg hadde tidligere.  

Nå står jeg stødig i meg selv, fordi jeg tar vare på egne behov, og jeg håndterer henvendelser og ting som haster på en bedre måte.

Ditt liv, dine resultater

  • Er du bevisst på hvordan din optimale arbeidsuke eller arbeidsdag ser ut?
  • Lytter du til egne behov?
  • Hvordan er din balanse mellom deg selv, familien, jobben?
  • Er du bevisst hva du sier ja og hva du sier nei til?
  • Snakker du med de rundt deg om forventninger, både dine og deres?
  • Hvis du har hjemmekontor, er du bevisst når du er på jobb og når du har fri?

 

Kan du kopiere suksess?

Det er ikke «bare» å finne en modell, strategi eller oppskrift som ser bra ut og så bestemme deg for å gjøre den (selv om det kan se slik ut i sosiale medier). Modellen må baseres på deg og tilpasses det som er riktig for DEG for at du skal lykkes.

Min læring viste at det også var viktige elementer som måtte på plass før selve den nye strategien kunne iverksettes. Jeg kunne ikke bare kopiere mine to intervjuobjekter.

SMARTØF

Du har kanskje hørt om smarte mål? Hos SCALA bruker vi SMARTØF. De to ekstra bokstavene kan være avgjørende.

Ø står for økologi, som betyr hvordan ditt mål påvirker de rundt deg.

Barna mine vil oppleve en mamma som tar mer hensyn til egne behov og får mer overskudd gjennom økt egentid.

F står for Formulert positivt. Du skal for eksempel ikke ha mål som inneholder ikke:
Jeg skal ikke sjekke mobilen etter kl 2000.

Hjernen skjønner ikke ikke

Du må formulere det positivt, i nåtid; Jeg slår av alle varsler på mobilen kl 2000

Flere eksempler:
Jeg skal ikke spise sjokolade vs Jeg spiser og koser meg med sunne matvarer.
Jeg skal ikke slurve med treningen vs Jeg følger mitt gode treningsopplegg.
Jeg skal ikke krangle med tenåringen vs Jeg har gode samtaler med tenåringen.

SMARTØF er et av mange gode verktøy, modeller og teknikker vi bruker i selvledelse og i coaching. Og når du har gjort det selv, da vet du.

  Takk! Denne artikkelen er et ekstrakt av eksamensoppgaven til Gunn Hege Huslende.
Trinn 2 av coachutdanningen hos SCALA academy. En del detaljer og faguttrykk er utelatt. For å få samme store endring, må du gjøre det selv.
Det starter med Kommunikasjon og selvledelse.

Gunn Hege er aktiv på LinkedIn, og du kan finne flere av resultatene fra denne oppgaven på innleggene hennes der.


*NLP står for Nevro Lingvistisk programmering og er en del av modellene og teknikkene vi bruker i grunnleggende selvledelse og coaching.

 

Når du er klar for en samtale om din egen ønskede endring eller utvikling,
skriv spørsmålet ditt her.

 

🎁 Få flere smakebiter på coachende verktøy:
Endring skjer raskt. Gjør det selv nå! 
Vi har kontinuerlig indre dialog (snakker med oss selv). Mye av det vi sier/diskuterer med oss selv er gjentakende.
Kan du ha den tilstanden du trenger når du trenger den?

Her får du
1. En enkel PDF du kan laste ned på neste side og bruke umiddelbart.
2. To ekstra tips sendes deg på e-post - geniale 2-minutters oppskrifter for å redusere stress. 

Fyll ressursbanken din med effektive modeller fra coaching.

Close

Uforpliktende forespørsel om coaching

I kommentarfeltet kan du skrive litt om tema om du ønsker, hvor du bor eller annen relevant info.
Vi kontakter deg innen 2 arbeidsdager.
Du kan også ringe oss direkte på 4043 7000