To dagers kurs med praktisk læring - kommuniser med troverdighet og trygghet.
Kurs og studier Om oss Coach Historier Ofte stilte spørsmål Gratis råd Innlogging

11 supertriks for å presentere – uten å dø av skrekk!

Gratulerer, du har vunnet jackpot!

Du har nettopp blitt bedt om å holde en presentasjon for avdelingen du jobber i. I utgangspunktet virker det som en god idé, en mulighet til å vise hva du kan. Nå er det din tur til å skinne! Problemet er bare at sommerfuglene i magen, som nå er en lett, pirrende følelse av spenning, sakte men sikkert begynner å forvandle seg til en tung, ekkel følelse av flaggermus som flakser rundt inni magen. Det sklir over til å bli direkte ubehagelig. Tørr i munnen er du også og det er jo et sikkert tegn på nervøsitet.

Slem indre dialog

Med ett dukker det opp en indre dialog som forteller deg med heslig sarkastisk stemme: «Gratulerer, du har nå takket ja til den perfekte måten å avsløre din egen inkompetanse på. Nå har du virkelig truffet jackpot! Du har takket ja til å la kollegaene dine utføre din egen dødsdom. Avsløringene står på rekke og rad og bare venter på å bli avduket som ansiktsløse skulpturer. Nå er det kjørt!».

Plutselig former det seg et mentalt bilde på netthinnen din, det er grumsete, grått og trist uten farger. Du ser for deg hele forsamlingen av mennesker som stirrer mot deg med skrekkinngytende blikk som skremmer fanden på flatmark. Og slik forsetter du å kjøre deg selv ned i grøfta uten mulighet til å rette opp bilen på den såpeglatte veien.

 

Jeg vil heller  enn å snakke til en forsamling

Denne beskrivelsen er kanskje av det mer dramatiske slaget og kanskje kjenner du deg igjen, kanskje ikke?
Men undersøkelser viser at en av menneskets verste frykt er frykten for å snakke i forsamlinger, ja noen påstår til og med at frykten for døden er mindre enn frykten for å snakke til større grupper. Hvor denne angsten kommer fra er ikke så viktig i denne sammenhengen, det får vi ta en annen gang.

Fortvil ikke, det finnes mange måter å overkomme denne type pres(en)tasjonsangst på.

Her får du noen triks som fungerer veldig bra for veldig mange.
Hvem vet, kanskje tipsene funker for deg også?

Fire smarte triks du kan bruke før du skal presentere

1. Visualiser det ønskede resultatet.

  • Det vil si at du skal se for deg et bilde eller en film om selve hendelsen, altså at du er i full sving.
  • Husk at du er regissør i egen film og du bestemmer hva filmen skal inneholde.
  • Skru på flotte, sterke farger, se for deg at publikumet ditt har vennlige ansikter og at de ser på deg med et vennlig blikk.
  • Se for deg at du er rolig og avbalansert med en rolig pust og at du står stødig med et godt tyngdepunkt.
  • Legg merke til den gode følelsen du får mens du spiller av denne filmen på innsiden av øyelokkene dine.
  • Se gjerne gjennom dine egne øyne, slik at du er tilstede i situasjonen. Se det du ser, hør det du hører og føl det du føler mens du står der og alt går etter planen.

 

2. Du kan også tenke tilbake på en tilsvarende eller lignende hendelse du faktisk har opplevd. En situasjon som du allerede har mestret. Gjør det samme, skru på fine, flotte farger osv. Kjenn at du får følelsen av ro og mestring.

 

3. Sørg for at du sier oppløftene og positive ting til deg selv! Bytt ut og erstatt den negative sabotøren som ødelegger, med en positiv en. 
Legg merke til din indre dialog. Selvsnakk er effektfullt på godt og vondt.

 

4. Drikk vann før du setter i gang og underveis i presentasjonen din, du forbinder det nemlig med fred og ro. Det ligger allerede i DNA’et ditt. Ditt ubevisste sinn, altså ditt annet enn bevisste sinn forbinder vanndrikking med noe fredelig. Dine forfedre drakk vann fra oasene når de visste det var trygt fra ville dyr og andre farer. Det å drikke vann, justerer også pusten din på en positiv måte. Denne justeringen reduserer stresshormonene som produseres

 

 Og her har du noen smarte triks å bruke under selve presentasjonen

5. La blikket vandre rolig over tilhørerne, på den måten vil de føle seg inkludert og sett, da har du allerede en god start.
Du vil helst unngå å låse blikket og holde øyekontakt. Husk at når du er nervøs så opplever du at folk stirrer.
Når du derimot har en trygg indre tilstand, så opplever du at folk ser. Det er stor forskjell.

 

6. Se folk mellom øynene eller på neserota, da ser det ut som om du ser dem i øynene mens du i virkeligheten ikke gjør det, og ref punktet over, så slipper du at blikket ditt fryser eller låser seg i andres blikk.

 

7. Noe av det samme som over men hold et defokusert blikk. Da kan du se «tvers igjennom» tilhørerne uten at de føler seg oversett.

 

8. Slapp av i musklene rundt øynene, dette krever litt trening men vær bevisst på det.

 

9. Taushet er gull, ta pauser, det er bra for publikum og det er bra for deg. Alle trenger tid på å fordøye budskapet. Tar du pauser gir du publikum anledning til å reflektere over det du sier. Samtidig gir det deg tid til å roe ned stresshormonene som produseres. Et lite poeng er at du kan ta lengre pauser enn du tror.

Du opplever tid, for eksempel 1 sekund ganget opp med antall mennesker som er til stede. Det betyr at dersom du holder en presentasjon for 10 mennesker, så vil et sekund oppleves som ti sekunder for deg mens det i virkeligheten bare er et sekund. Så ta lengre pauser enn det du tror er fornuftig.

 

10. Hvis du plutselig glemmer hva du skal si, så kan du stoppe opp og si: «Fillern, hvor var jeg?» 

Du vil garantert få hjelp av minst en av tilhørerne som har fulgt med. Denne personen vil hjelpe deg «back on track» Du kan, hvis du vil, gjøre dette med vilje også, bare for å sjekke at tilhørerne virkelig følger med.

 

11. Det siste tipset er min favoritt: 
Husk! De vet vel ikke hva du skal si! 
Slapp av, kløner du det til så bare lat som om det er det som er meningen. De vet vel ikke hva du har tenkt, og hvis de visste det, så hadde de vel ikke trengt å være i rommet uansett?

Skrevet av Pål Kleven-Fredriksen, mentaltrener og coach.

Vil du lære mer av Pål? Her kan du lære om å nå målene du setter deg.

 

Mange som jobber med ledelse, med HR, med salg, med utfordrende jobber som involverer vanskelige samtaler, lærer seg NLP.
kanskje du vil bli coach selv, eller kanskje du vil lære å mestre kommunikasjon på en mye bedre måte i dag?
Les mer om utdanningen som vil være nyttig i alt du gjør.

Close

Uforpliktende forespørsel om coaching

I kommentarfeltet kan du skrive litt om tema om du ønsker, hvor du bor eller annen relevant info.
Vi kontakter deg innen 2 arbeidsdager.
Du kan også ringe oss direkte på 4043 7000