Lillebroren min og jeg var på vei til skøytebanen og skulle krysse hovedveien. Jeg fylte 11 år den dagen og hadde fått nye skøyter som vi skulle bort til skolen for å prøve. Vi hadde gått denne veien mange ganger før. Det var første gang jeg hadde med meg broren min uten en voksen.
Vi kom frem til fotgjengerovergangen og jeg måtte løfte opp sparken som vi hadde med oss så jeg kunne bære den over veien. Det gjorde at jeg ikke kunne holde lillebroren min i hånden. Jeg så at det kom en bil fra venstre. Den så først ut til å stoppe, men i det vi begynte å gå ut i veien så la den seg over i motgående felt for å kjøre rundt oss. Lillebror fikk panikk og begynte å løpe ut i veien.
STOPP!! Pass deg for bilen, skrek jeg.
DUNK! Hodet til broren min traff fronten på bilen. Og han ble slengt rundt på veien foran meg.
Tiden stoppet opp litt og det føltes som en evighet før jeg kom meg bort til ham for å sjekke hvordan det hadde gått.
Hva er det som gjør tiden i noen øyeblikk oppleves som om den stopper opp, mens i andre øyeblikk opplever at den flyr avsted? Det handler om tanker og følelser og hvordan det påvirker vår oppfatning av tid.
Tid hjelper oss til å planlegge og koordinere det vi gjør slik at det passer inn med det vi tenker, gjør og føler. Samtidig kan tiden oppleves som noe som er dynamisk. Noe som strekker seg eller krymper seg ut fra hva vi holder på med i øyeblikket. Hvor mye søvn vi har fått, hvor gamle vi er og om vi har tatt oss et glass vin påvirker også vår oppfattelse av tid.
“Tid er en illusjon, og den eneste grunnen til at den finnes, er for å hindre at alt skjer på en gang.” - Albert Einstein.
David Eaglemann, en amerikansk hjerneforsker, utførte i 2007 et tidseksperiment for å sjekke om tiden faktisk sto stille eller gikk saktere når vi var i fare. Han brukte et digitalt verktøy til å se om en som hoppet i fritt fall fra en femten etasjer høy plattform kunne oppfatte digitale sifre raskere enn når personen var avslappet. Ingen av personene som hoppet klarte å oppfatte tallene. Han konkluderte med at tiden faktisk ikke går saktere.
Når vi har det gøy eller holder på med noe som engasjerer oss så kan vi føle at tiden flyr. Samtidig når vi tenker tilbake på det vi nettopp har gjort og skal anslå hvor mye tid som har gått så tror vi ofte at det har gått lengre tid enn det faktisk har gjort.
Når vi kjeder oss eller gjør noe som oppleves som monotont så kan tiden oppleves som at den snegler seg av sted. Samtidig når vi tenker tilbake vil vi ofte tenke på de dagene som kortere sammenlignet med dager der vi hadde høy aktivitet.
Alt koker ned til oppmerksomhet. Når vi holder på med noe vi synes er interessant eller gøy er vi mer oppmerksomme. Vi bearbeider flere inntrykk i øyeblikket som igjen gjør at vi opplever at det har gått lengre tid enn når vi kjeder oss. Det sies at hjernen er opptatt med å bearbeide opplevelsen og har mindre kapasitet til å bearbeide tidsinntrykk.
Heldigvis gikk det bra med broren min. Han hadde insistert på å ta på seg slalomhjelmen hjemme for å slippe å bære den bort til skolen. Det reddet hodet hans og vi kunne gå videre for å stå på skøyter.
I kommentarfeltet kan du skrive litt om tema om du ønsker, hvor du bor eller annen relevant info.
Vi kontakter deg innen 2 arbeidsdager.
Du kan også ringe oss direkte på 4043 7000